Haltuunotto-näyttely esittelee suomalaisten mediataiteilijoiden lähestymistapoja virtuaaliseen taiteeseen. Näyttely on osa mediataideryhmä Kruksin laajempaa hanketta, joka on alkanut vuonna 2017 Sysmässä järjestetyllä ”VR taiteessa” -työpajalla ja sen demoesityksillä.

Virtuaalitodellisuuteen (Virtual Reality, VR) ja lisättyyn todellisuuteen (Augmented Reality, AR) on liittynyt paljon taiteellista kiinnostusta menneinä vuosikymmeninä. Alan kehitys etenee kuitenkin pitkälti teknologiayhtiöiden ja viihdeteollisuuden vetäminä, ja kulttuurillisia ja vaihtoehtoisia näkemyksiä ja sisältöjä on tarjolla vasta vähän. Näyttelyn tavoite on rikkoa tämä yksipuolinen kehitys ja tuoda uudet mediateknologiat taiteilijoiden käyttöön.

Näyttelyn teoksissa pohditaan mitä  virtuaali- ja lisätty todellisuus ovat taiteen tekemisen materiaalina ja välineenä. Tuottavatko VR ja AR vain nopeita elämyksiä, kuten Pokémon Go -peli, vai ovatko ne myös taidetta? Mitä tämänhetkinen virtuaalitodellisuus palvelee, ja kenen tai minkä ehdoilla sitä tehdään?

Näyttelyn teokset edustavat erilaisia, osittain humoristisiakin lähestymistapoja virtuaalisuuteen. Näyttelyssä nähdään esimerkiksi muoviämpäriin tee-se-itse-hengessä tehtävät virtuaalilasit tai pahvilaatikko, jonka sisällä katsoja voi tuntea virtuaalisuuden. Media-arkeologista näkökulmaa tarjoaa 1990-luvulla tehty pioneeriteos Conversations with Angels, joka taustoittaa virtuaalitaiteessa tapahtunutta kehitystä.

Näyttelyn taiteilijat ovat Kari Yli-Annala, Tuukka Haapakorpi, Satu-Minna Suorajärvi, Andy Best ja Merja Puustinen, Tomi ja Mikko Dufva, Pasi Rauhala, sekä Pagan-työryhmä (Tuomo Tammenpää, Daniel Blackburn, Lisa Roberts). Näyttelyn ovat kuratoineet ja tuottaneet Jukka Hautamäki ja Markku Nousiainen.

Näyttelyn ohjelmaan kuuluu Tee-se-itse Ämpäritodellisuus-työpaja la 26.5. klo 12–16.
Näyttelyn taiteilijat ovat tavattavissa näyttelyssään myös su 3.6. klo 14–16.

Kruks kiittää SKR:n Uudenmaan rahastoa tuesta.

Galleria Sculptor
Eteläranta 12, 00130 Helsinki, Finland

Aukioloajat:
ma suljettu, ti-pe 11-17, la-su 12-16